Ruusukuvan tarina

Perheyritys Ruusukuva Oy on ollut mukana keskiuusmaalaisten perhejuhlissa ja arjessa jo 30 vuotta. Riitta ja Risto Ruusun aloittama yritystoiminta siirtyi noin neljä vuotta sitten sukupolvenvaihdoksessa Samuli Ruusulle, joka jatkaa liikkeenpitoa Keravan Paasikivenkadulla.

”Kiinnostus valokuvaukseen on peräisin jo lapsuusajoilta. Tyttökaverini sai kameran ja olin siitä hurjan kateellinen. 16-vuotiaana olin lapsenvahtina ja ostin ensimmäisillä palkkarahoillani cocacola-kameran. Tykkäsin ottaa kuvia paikoista ja maisemista. Kiipesin talon katollekin ottamaan kuvia” muistelee Riitta Ruusu ensituntumaansa valokuvauksen maailmaan. Sittemmin Riitta Ruusu sai harjoittelijanpaikan valokuvaamosta Korsossa. Työ opetti tekijäänsä ja ammattitaito karttui muun muassa visuaalisen viestinnän tutkinnon myötä. Väitellen kävi niin, että Riitta työskenteli viikot liikkeessä ja illat ja viikonloput kuvasi kotonaan Tuusulassa miehensä Riston veljen firmalle mainoskuvia ja teki henkilökuvauksia. Studiokuvaus on aina ollut Riitta Ruusun erikoisalaa.

Ihmisen koko elinkaaressa mukana

 

Ihmiset käyttävät ammattivalokuvaajan palveluita edelleen hyvin perinteisesti, Riitta Ruusu toteaa. – Kuvaamossa käydään tai kuvaajaa pyydetään paikalle kun on aihetta perhejuhlaan. Elämänkaari alkaa ristiäisitä ja yksivuotiskuvista. Sitten tulevat rippikuvat, ylioppilaskuvat ja hääkuvat. Tärkeinä syntymäpäivinä otetaan myös muotokuvia. Hautajaisiin ja niihin liittyviin muistojuhliin halutaan myös usein ammattilainen tilanteen taltioijaksi.

Valokuvaajan on tunnettava paitsi kameratekniikka myös ihminen. Kuvaustilanteessa ollaan varsin läheisessä kanssakäymisessä asiakkaiden kanssa ja kuullaan heiltä heitä itseään koskevia asioita. Luottamuksellisuus on tärkeää, liikkeessä tai kuvaustilanteessa kuultuja asioita ei huudella ulkopuolisille, Riitta Ruusu jatkaa.

– Parasta tässä työssä on oikeastaan ollut se, että on voinut kuvata samoja perheitä ja useita sukupolvia. Se kertoo asiakasuskollisuudesta ja antaa työhön aivan omanlaistaan henkilökohtaista sisältöä.

 

Yrittäjän pidettävä huolta itsestään

Riitta ja Risto Ruusu ovat olleet aktiivisia yrittäjäyhdistystoiminnassa, samoin Samuli. Riitta ja Risto olivat pitkään mukana Tuusulan Yrittäjissä, koska ensimmäinen liike oli perustettu Hyrylään. Myöhemmin he siirtyivät Keravan Yrittäjien jäseniksi. Samuli Ruusu on ollut useita vuosia mukana Keravan Yrittäjien hallituksessa, mutta tultuaan valituksi Keravan kaupunginvaltuustoon, hän jättäytyi pois yrittäjien hallituksesta ajankäytöllisistä syistä.

– Yrittäjä voi oppia aina jotain toiselta yrittäjältä. Samoin yhdessäolosta ja yhdessä tekemisestä tulee hyvän olon tunnetta. Yrittäjä tarvitsee leivän lisäksi sirkushuveja ja yrittäjien yhteiset matkat, tapahtumat ja juhlat ovat omanlaisiaan hengähdyshetkiä arjessa, Risto Ruusu toteaa.

– Lienee jo klisee, että yrittäjän tulee huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Jos yrittäjä voi hyvin, niin yrityskin voi hyvin. Lomaakin on muistettava pitää, ja raha-asioissa on huomioitava, että kaikki, mikä on kassassa, ei ole omaa, Risto Ruusu tiivistää neuvonsa tuleville yrittäjäsukupolville.

Samuli Ruusu: Tulevaisuus näyttää ruusuiselta

 

Olisitko halunnut valita jonkin muun ammatin? Samuli Ruusu on hetken hiljaa ja miettii. En ole oikeastaan koskaan ajatellut asiaa. Työskentely perheyrityksessä on aina tuntunut itsestäänselvyydeltä.

Samuli vietti aikaansa vanhempiensa liikkeessä jo kouluaikoinaan tehden avustavia töitä. Armeijan jälkeen häntä pyydettiin perheyritykseen töihin ja sillä tiellä ollaan, hymyilee kultaisella yrittäjäristillä juuri palkittu yrittäjä.

Asiakaspalvelu on mukavaa ja jokainen päivä töissä on erilainen. Fotoala on myös jatkuvasti kehittyvää ja koko ajan tapahtuu uutta. Tämä on työ, johon ei leipäänny, hän toteaa. Tulevaisuuden Samuli sanoo näyttävän tällä hetkellä ruusuiselta. Jos ei taivaisiin kurottele eikä haaveile huipputienesteistä, niin kyllä tämä yritystoiminta leivässä pitää. Olemme saaneet hyviä työntekijöitä ja uskollista asiakaskuntaakin on. Olen onnellinen siitä, mitä minulla tällä hetkellä on. Toki yrittäjäelämään liittyy riskejä ja pelkojakin. Mutta sen vastapainona on oma tekemisen vapaus, kiteyttää kolmen pojan yrittäjäisä.

Kerava on Samuli Ruusun mielestä hyvä paikka yrittäjälle. Juuri sen vuoksi, että täällä on mukavat asiakkaat, hän hymyilee.

 

 

Teksti: Leena Valkonen – Keravan Yrittäjät (YrittäjäTIEDOTE – Huhtikuu 2010)

Huhtikuu 2011 – Ruusukuva, Tuusula

Ruusukuvan liike Tuusulassa (Hyrylässä) lopetti yrittäjäpariskunnan jäätyä eläkkeelle. Ruusukuvan toiminta jatkuu Keravalla normaalisti.